[Persbericht] Regering maakt weg vrij voor copyright-trollen

Persberichten Piratenpartij persberichten op lists.piratenpartij.nl
Do Apr 10 17:03:45 CEST 2014


De Piratenpartij heeft met ontsteltenis kennis genomen van de beslissing van het kabinet om, naar aanleiding van het arrest van het Europees Hof van Justitie (http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=146201&doclang=nl), downloaden per direct als illegaal te bestempelen. De Piratenpartij ziet hierin eens te meer een reden om op zo kort mogelijke termijn de verouderdere auteurswet aan te passen en maakt hier een speerpunt van in haar campagne voor de verkiezing[en] van het Europees Parlement op 22 mei. 

De uitspraak van het Hof is met name een veroordeling van de auteurswetten. Het Hof constateeert dat downloaden illegaal is én dat een downloadverbod niet te handhaven is. De politiek kan nu niet anders dan de auteurswetgeving drastisch gaan herzien. Dit is bij uitstek een zaak om op Europees niveau te regelen en onderstreept daarmee het belang van de komende Europese verkiezingen.

Al lange tijd is duidelijk dat handhaving van een dergelijk verbod technisch onmogelijk is, zoals ook wordt beaamd door het EU-hof in haar uitspraak. Het is daarom hoog tijd om de huidige auteurswetgeving, die nog stamt uit een tijdperk dat internet niet eens bestond, aan te passen. Door downloaden per direct illegaal te verklaren geeft dhr. Teeven in de ogen van de Piratenpartij een brevet van onvermogen af.

Het tekent de houding van het kabinet dat downloaden per direct illegaal verklaard wordt, terwijl geen uitspraak gedaan wordt over de kern van het EU arrest, de kopieerheffing. Deze zou uiteraard ook per direct moeten worden ingetrokken. Het kabinet lijkt hiermee minder haast te hebben.

"Het ministerie van Veiligheid en Justitie lijkt in haar beslissingen de belangen van haar burgers te bagatelliseren ten opzichte van de zakelijke lobby van grote bedrijven. Vrouwe Justitia wordt afgebeeld met een weegschaal die in balans is, maar de weegschaal van de huidige minister lijkt over te hellen naar het beschermen van commerciële belangen in plaats van de burgers/eindgebruikers en dient zich daarom te beraden op haar eigen geloofwaardigheid", aldus Janmaarten Batstra, kandidaat voor het Europees Parlement. 

De Piratenpartij roept Kamerleden op om vragen te stellen over de werkwijze van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van de gebeurtenissen. 

Dit downloadverbod laat zien dat het geluid van de Piratenpartij meer dan ooit nodig is in Europa. Zaterdag 12 april presenteert de Piratenpartij haar kandidatenlijst en programma voor de Europees Parlementsverkiezingen van 22 mei. Tijdens de officiële presentatie zullen de top 3 kandidaten van de lijst, Matthijs Pontier, Janmaarten Batstra en Charif Mews, samen met lijstduwer Dirk Poot de belangrijkste punten uit het programma verwoorden en toelichten.

Pers is van 14:00 tot 15:00 uur welkom voor de presentatie op Het Kruithuis te Delft. Daarna is er tijd voor vragen.
 
Adres:
Schiekade 2
2627 BL  Delft
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20140410/0a497bd7/attachment.html>


More information about the Persberichten mailing list