Farmapatenten: Het gelijk van de Piratenpartij

Piratenpartij persberichten persberichten op lists.piratenpartij.nl
Ma Aug 13 12:23:36 CEST 2012




PERSBERICHT: Farmapatenten: Het gelijk van de Piratenpartij

Dit weekend bleek wat de Piratenpartij al jaren roept over farmapatenten. Ze staan innovatie in de weg en laten de medicijnprijzen tot ongekende hoogten stijgen. In een uitgebreid artikel in de Volkskrant betoogde dr. Huub Schellekens, hoogleraar Medische Biotechnologie dat 'medicijnfabrikanten geld krijgen voor gebakken lucht'. De hoogleraar schat in dat wij jaarlijks 5 tot 6 miljard teveel betalen voor onze medicijnen. Ook wordt een rapport van Eurocommissaris Kroes aangehaald waaruit blijkt dat octrooien op dit moment voornamelijk misbruikt worden om de toetreding van generieke geneesmiddelen zo lang mogelijk uit te stellen nadat het basispatent verlopen is.

Zondag pleitte Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur het Erasmus MC, ervoor om de farmaceutische industrie buiten spel te zetten door binnen Europa zelf geneesmiddelen te gaan ontwikkelen. "Dan zijn we niet meer afhankelijk van grote farmaceutische industrieën die op allerlei manieren hun boeken gesloten kunnen houden." Büller ziet niets in onderhandelingen met de geneesmiddelenindustrie, wat volgens het Erasmus MC slechts een lapmiddel is. "De situatie vraagt dringend om een rigoureuze en onorthodoxe aanpak."

De Piratenpartij is de enige partij in Nederland die al lang aandringt op het afschaffen van de farmapatenten omdat deze de belangrijkste oorzaak zijn van het snel uit de hand lopen van de kosten van de gezondheidszorg. In 2010 verscheen al een analyse waaruit bleek dat van al het geld dat aan geneesmiddelen wordt uitgegeven hooguit 16% ten goede komt aan onderzoek en ontwikkeling en dat het grootste deel wordt uitgeven aan marketing en winstuitkeringen. Onlangs publiceerde de Piratenpartij nog een glashelder overzicht waaruit blijkt hoe de prijzen van geneesmiddelen worden opgeblazen als gevolg van het octrooistelsel.

Hoogleraar Schellekens vermoedt dat die exorbitante marketinguitgaven ook de reden zijn dat de Haagse politiek tot nu toe heeft geweigerd de farmapatenten aan te pakken of zelfs maar op de agenda te zetten. "Kamerleden zijn niet immuun voor wat er gebeurt", is zijn reactie op de vraag waar al dat marketinggeld naar toe gaat.

Het wordt ook onderstreept wanneer je de verkiezingsprogramma's van de zittende partijen doorleest. Behalve de Piratenpartij noemt geen enkele partij farmapatenten in haar programma of durft naar herziening van het octrooirecht te verwijzen wanneer het gaat over besparingen op de uitgaven aan Volksgezondheid.

Interview Huub Schellekens: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3299607/2012/08/11/Medicijnfabrikanten-krijgen-geld-voor-gebakken-lucht.dhtml
Voorstel EMCR: http://nos.nl/artikel/406166-erasmus-mc-maak-dure-pillen-zelf.html

Analyse medicijnprijzen 2012: https://www.piratenpartij.nl/blog/dirk-poot/piratenpartij-reageert-op-nrc-next-fact-check
Analyse 2010: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/3595_farmapatenten_het_permanente_lek_in_de_begroting_van_volksgezondheid/




---------------------
NIET VOOR PUBLICATIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dirk Poot, lijsttrekker Piratenpartij. Telefoon: 06-46751675

De piratenpartij is voor journalisten per mail bereikbaar op press op piratenpartij.nl

Dit persbericht betreft paragraaf 11.6 op pagina 36 van het partijprogramma van de Piratenpartij. Het partijprogramma van de Piratenpartij is te downloaden op: http://piratenpartij.nl/partijprogramma

Piratenpartij Nederland - http://www.piratenpartij.nl/   

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120813/99cfcbff/attachment.html>
------------- volgend deel ------------
Een niet-tekst bijlage is gescrubt...
Naam: PPLogo-po-web.png
Type: image/png
Grootte: 10655 bytes
Omschrijving: niet beschikbaar
URL : <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120813/99cfcbff/attachment.png>


More information about the Persberichten mailing list