Piratenpartij: zet alle colleges online

Piratenpartij persberichten persberichten op lists.piratenpartij.nl
Zo Aug 12 12:30:58 CEST 2012


PERSBERICHT 

Piratenpartij: zet alle colleges online

De Piratenpartij roept onderwijsinstellingen op om vanaf het nieuwe collegejaar alle colleges op te nemen en online te plaatsen. Hogescholen en universiteiten worden met publiek geld bekostigd. Colleges horen dan ook voor iedereen toegankelijk te zijn. Door ze online te publiceren, kan de kennis aan een breder publiek beschikbaar gesteld worden.

Het online publiceren van alle colleges heeft meer voordelen. 

Docenten kunnen voor het eerst eenvoudig zien hoe collega's op andere universiteiten de stof doceren. Zij kunnen goede presentaties van elkaar gebruiken en zo van elkaar leren. Docenten kunnen ook eenvoudig zien wat collega's in hetzelfde onderwijsprogramma hebben gedoceerd, zodat vakken beter op elkaar kunnen aansluiten.

Studenten krijgen de mogelijkheid om de kwaliteit van de onderwijsprogramma's die ze willen volgen vooraf te controleren. Zij kunnen de keuze van hun vakken daarop aanpassen. Studenten die meer onderwijs willen volgen, kunnen (zij het op afstand) vakken volgen die op hetzelfde moment gegeven worden, of waarvoor de reistijd te lang zou zijn.

Aankomende studenten kunnen daadwerkelijk op basis van onderwijskundige en inhoudelijke argumenten hun studiekeuze maken. Zij zijn niet meer afhankelijk van de reclamefolders van de onderwijsinstellingen.

Een leven lang leren wordt met het online publiceren van alle colleges sterk vereenvoudigd. Werkenden kunnen zich eenvoudig in de avonduren bijscholen door colleges online te volgen. Geïnteresseerden kunnen hun honger naar kennis stillen.

De Piratenpartij wil dat onderwijsinstellingen hun colleges onder een vrije licentie beschikbaar stellen. Op die manier kunnen ook derden onderdelen van de colleges gebruiken om nieuw lesmateriaal te maken.

Wanneer de onderwijsinstellingen hun colleges niet uit vrije wil onder een vrije licentie beschikbaar stellen, zal de Piratenpartij in de Tweede Kamer een wetsvoorstel indienen. Daarin wordt geregeld dat het onder een vrije licentie beschikbaar stellen van alle colleges een voorwaarde is voor overheidsbekostiging.

De Piratenpartij is een voorstander van het kopiëren van goede ideeën. Zij roept dan ook alle andere politieke partijen op zich achter dit voorstel te scharen en ideeën ter verbetering van dit voorstel aan te dragen.



---------------------
NIET VOOR PUBLICATIE:
Maandag 13 augustus beginnen de eerste introductieweken voor eerstejaars studenten in de steden Leiden, Groningen en Utrecht. Het collegejaar begint op 1 september.

Voor meer informatie kunt U contact opnemen met:
Dirk Poot, lijsttrekker Piratenpartij. Telefoon: 06-46751675

De piratenpartij is voor journalisten per mail bereikbaar op press op piratenpartij.nl

Dit persbericht betreft paragraaf 11.6 op pagina 36 van het partijprogramma van de Piratenpartij. Het partijprogramma van de Piratenpartij is te downloaden op: http://piratenpartij.nl/partijprogramma

Piratenpartij Nederland - http://www.piratenpartij.nl/   

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120812/8e636862/attachment.html>
------------- volgend deel ------------
Een niet-tekst bijlage is gescrubt...
Naam: PPLogo-po-web.png
Type: image/png
Grootte: 10655 bytes
Omschrijving: niet beschikbaar
URL : <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120812/8e636862/attachment.png>


More information about the Persberichten mailing list