[Persbericht] BUMA/Stemra weigert terugbetaling Embedtax, Piratenpartij zint op juridische actie

Persberichten Piratenpartij persberichten op lists.piratenpartij.nl
Vr Mrt 28 13:56:52 CET 2014


De auteursrechtenwaakhond BUMA heeft kenbaar gemaakt niet van plan te zijn de onterecht geïnde heffingen voor het linken naar en embedden van content terug te betalen. Dit blijkt uit een brief die zij aan meerdere verzoekers, waaronder Radio FM, verstuurd heeft. De brief is te lezen op https://www.piratenpartij.nl/reactie-bumastemra-0

Afgelopen februari bleek uit een uitspraak van het Europese hof van Justitie (Svensson/Retriever ,C-466/12) dat voor het linken naar of embedden van legale en vrij toegankelijke content op het internet geen hernieuwde toestemming van de rechthebbende noodzakelijk was. Daarmee bleek de "embedtax" die door BUMA geheven werd op onder andere het embedden van Youtube videos, onrechtmatig. Om deze reden besloot  BUMA haar heffingen voor 2014 te staken.

Begin deze maand stelde de Piratenpartij, in samenwerking met Wisemen advocaten, een voorbeeldbrief  (te vinden op https://www.piratenpartij.nl/verzoek-tot-terugbetaling-embedtax ) ter beschikking waarmee personen en bedrijven die deze heffing jarenlang onterecht betaald hadden, deze konden terugvragen. Hierop heeft BUMA naar nu blijkt afwijzend  gereageerd. "Een juridisch dubieuze reactie", aldus mr. Mark Krul, advocaat bij Wisemen advocaten. "In principe heeft BUMA jarenlang heffingen opgelegd terwijl de juridische grondslag daarvoor ontbrak. Ze heeft als het ware rechten op linken en embedden verkocht terwijl die rechten helemaal niet vekocht konden worden. Websites hadden dat recht immers al. Terugbetaling van deze heffingen is daarom op zijn plaats." 

Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, gaat verder:" Het feit dat BUMA jarenlang, met spierballentaal en onder dreiging van rechtsgang, deze heffingen heeft afgedwongen is moreel verwerpelijk en juridisch onrechtmatig. De Piratenpartij heeft altijd verkondigd dat deze acties van BUMA niet legaal waren en heeft daarom ook het voortouw genomen om de gedupeerden van BUMA te helpen. Nu duidelijk is geworden dat BUMA niet van plan is om haar verantwoordelijkheid in deze te nemen, gaan we over tot juridische actie."

Batstra gaat verder: "Het getuigt van laag moreel besef om jarenlang 'in naam van het recht' heffingen te innen, om vervolgens te weigeren deze terug te betalen als onomstotelijk vast is komen te staan dat er helemaal geen juridische grondslag is voor het innen van deze embedtax. Veel particulieren en kleine ondernemers hebben in het verleden de handdoek in de ring moeten gooien omdat zij geen geld hadden om de heffingen te betalen of om een proces met BUMA aan te gaan. En dat terwijl ze volledig in hun recht stonden! Jarenlang heeft een grote partij als BUMA, hierbij gedekt  door de overheid, haar financiële kracht mogen misbruiken om haar zin door te drukken zonder zich zorgen te maken over de wet. Dit is voor de  Piratenpartij een goede reden om zich in te spannen dit onrecht aan te pakken. De uitspraak van het Europese hof maakt dit nu ook mogelijk".

Hoewel de Piratenpartij zelf geen partij kan zijn in een eventuele gang naar de rechter, neemt zij het voortouw in het verzamelen van benadeelde partijen om gezamenlijk op te treden tegen BUMA.  Zij zijn zich daarbij verzekerd van de steun van Wisemen Advocaten, wiens juristen de kans op succes hoog inschatten. Daarnaast roept Batstra mogelijke sponsoren op te reageren. Dit kan via zijn emailadres: janmaarten op piratenpartij.nl. Meer dan de helft van het  bedrag dat nodig is om de kosten van een procedure  te dekken is ondertussen al toegezegd. "Het feit dat de voorbeeldbrief voor reclamatie inmiddels meer dan 400 keer van de site van de Piratenpartij gedownload is geeft aan dat er  voldoende benadeelden zijn. Als een deel van deze partijen een klein bedrag inlegt kan al juridische actie ondernomen worden. Daarmee geven de gedupeerden een duidelijk signaal af. BUMA en haar partners houden angstvallig vast aan een gedateerd businessmodel dat niet is ontwikkeld voor de hedendaags digitale maatschappij. Het draait hen alleen om zoveel mogelijk geld binnenharken, niet om een rechtvaardige balans te creëren tussen auteurs, artiesten en consument.", aldus Batstra.

#####################
Noot voor de redactie / niet voor publicatie:
Contactpersoon pers: Janmaarten Batstra
Telefoon                     +31646227727

------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20140328/eb81486b/attachment.html>


More information about the Persberichten mailing list