[Persbericht] "Piratenpartij: Posities staatssecretaris Fred T. en ministers Plasterk en Hennis onhoudbaar"

Persberichten Piratenpartij persberichten op lists.piratenpartij.nl
Wo Mrt 12 01:46:09 CET 2014


Op basis van de informatie die in de uitzending van Nieuwsuur naar voren gekomen is, zijn de posities van zowel staatssecretaris Fred T. als ministers Plasterk en Hennis onhoudbaar geworden. "Het is onaanvaardbaar dat de hoogst verantwoordelijken voor onze rechtsstaat zo respectloos om blijken te gaan met de regels van die rechtstaat en onze grondrechten. Als deze bewindslieden aan mogen blijven laat de Tweede Kamer daarmee zien dat zij partijpolitiek belangrijker vindt dan het controleren van de macht." aldus Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij.

In zijn functie als officier van justitie is Fred T. in 2000 mogelijk medeplichtig geweest aan belastingfraude, witwassen en het verhullen daarvan. Hij zou in strijd hebben gehandeld met de regels van de rechtsstaat en de richtlijnen van het OM zelf door een deal te sluiten waarin effectief miljoenen guldens drugsgeld witgewassen werden. Ook zou hij noch de top van het OM, noch de minister, noch de belastingdienst van te voren hebben geïnformeerd. Het is daarom uiterst merkwaardig dat Opstelten vanavond verklaarde dat het handelen van T. binnen de regels viel. Het gaat om veel meer dan de geloofwaardigheid van de 'crimefighter' die het tot staatssecretaris schopte, het gaat om een bewindspersoon die in strijd met alle regels van zijn eigen ministerie gehandeld zou hebben.

Ministers Hennis en Plasterk dragen de verantwoordelijkheid voor de MIVD en AIVD. Uit het rapport van de CTIVD is naar voren gekomen dat deze diensten herhaaldelijk op meerdere fronten de wet hebben overtreden. Dit in tegenstelling tot wat de ministers steeds beweerden. Niet alleen wordt de wetgeving met voeten getreden, ook hebben beide ministers eerder herhaaldelijk de Tweede Kamer verkeerd ingelicht en daarna de ware toedracht verzwegen. (o.a.: het verhaal over 1,8 miljoen metadatataps). Het CTIVD rapport spreekt onder andere over het misbruiken van de hackbevoegdheid om de tapwetgeving te omzeilen. Wat de Piratenpartij betreft hebben de inlichtingendiensten zich altijd aan de geldende wetgeving te houden. De ministers dragen de verantwoordelijkheid over het functioneren en de gedragingen van de diensten, daarom horen de betreffende ministers deze overtredingen niet te bagatelliseren en moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen.

Noot voor de redactie / niet voor publicatie:
Contactpersoon pers: Dirk Poot
TELEFOONNUMMER +31646751675
dirk.poot op piratenpartij.nl



------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20140312/0c7bfe32/attachment.html>


More information about the Persberichten mailing list