[Persbericht] Piratenpartij stelt voorbeeldbrief terugbetaling 'embedtax' BUMA beschikbaar

Persberichten Piratenpartij persberichten op lists.piratenpartij.nl
Ma Mrt 3 16:56:34 CET 2014


De Piratenpartij heeft, in samenwerking met de juristen van Wisemen advocaten, een voorbeeldbrief opgesteld waarmee particulieren en bedrijven de heffingen die zij in het verleden voor het embedden van bijvoorbeeld YouTube-video's hebben betaald, kunnen terugvragen bij BUMA. 

Op 14 februari riep Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor het Europees Parlement in de komende verkiezingen, particulieren en bedrijven die deze heffingen betaald hadden op om zich bij hem te melden om de mogelijkheid van gezamenlijke actie te onderzoeken. Dit nadat het Europese Hof van Justitie in een arrest had geoordeeld dat voor het linken naar en embedden van legale en openbare content geen vergoedingen noodzakelijk waren.   "Uit de vele reacties die binnenkwamen bleek duidelijk dat er veel mensen zijn die erg kwaad op BUMA zijn. Vooral het feit dat BUMA de heffingen incasseerde onder dreiging van een gang naar de rechter heeft veel kwaad bloed gezet. Te meer nu blijkt dat dit, zeer waarschijnlijk al jaren, onrechtmatig is gebeurd", aldus Batstra.
    
Inmiddels heeft BUMA in een verklaring laten weten voorlopig af te zien van het innen van heffingen. Toch heeft de monopolist aangegeven de al betaalde heffingen niet terug te willen betalen. Volgens de auteursrechten-organisatie zijn de betaalde heffingen onderdeel van een rechtsgeldige overeenkomst tussen private partijen, waardoor er juridisch geen terugbetaling verschuldigd is. "Een maatschappelijk onverantwoorde reactie", vindt Batstra. "Niet alleen heeft BUMA van de overheid de exclusieve licentie gekregen om licentiegelden voor auteurs te heffen, zij heeft ook spierballentaal niet geschuwd om deze heffingen te innen. Dat zij zich nu verschuilt achter gesloten overeenkomsten waarvoor de juridische basis blijkt te ontbreken, is moreel volkomen verkeerd. Op deze manier verliest BUMA het laatste stukje geloofwaardigheid en maatschappelijk draagvlak dat zij nog had."
    
Bovendien menen juristen dat BUMA waarschijnlijk toch verplicht kan worden om de ontvangen heffingen van de afgelopen vijf jaar terug te betalen. Een eerste aanzet daartoe is het aanschrijven van BUMA met de aanzegging hiertoe. Daarom heeft de Piratenpartij, in samenwerking met mr. Mark Krul van Wisemen advocaten, een voorbeeldbrief opgesteld. Met deze brief kunnen benadeelde partijen heel eenvoudig BUMA aanschrijven met de eis de onterecht betaalde heffingen te retourneren.

"We hopen dat BUMA na het ontvangen van een aantal van deze brieven eieren voor haar geld kiest, en de heffingen terugbetaalt. Zo niet, dan gaan we verdere stappen ondernemen. Bovendien hopen we dat de politiek meehelpt, er zijn immers al Kamervragen gesteld over de 'embedtax'. De Piratenpartij vindt dat, aangezien de overheid destijds de exclusieve licentie aan BUMA heeft verstrekt, zij ook partij is in deze. We roepen de andere partijen dan ook op om een duidelijk signaal naar BUMA af te geven. Publieke excuses van BUMA en terugbetaling van onterecht geïnde gelden zijn hier op zijn plaats."
    
De voorbeeldbrief kan, uiteraard gratis, gedownload worden van de site van de Piratenpartij, https://www.piratenpartij.nl/blog/dirk-poot/piratenpartij-stelt-voorbeeldbrief-terugbetaling-embedtax-buma-beschikbaar. Het verdere verloop van deze zaak kan gevolgd worden op www.piratenpartij.nl


#####################
Noot voor de redactie / niet voor publicatie:
Contactpersoon pers: Janmaarten Batstra
Telefoon                     +31646227727

[1] Link naar uitspraak ECJ: (Case C-466/12)
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text&docid=130286&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir&occ=first&part=1&cid=236302
http://tweakimg.net/files/upload/C466_12NL.doc

Eerder persbericht over dit onderwerp: https://www.piratenpartij.nl/blog/eu-robert/persbericht-piratenpartij-wil-gezamenlijke-rechtszaak-tegen-bumastemra
Soortgelijke zaak in Nederland:
http://www.scribd.com/doc/206958826/bumasouren

------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20140303/3d07dd6f/attachment.html>


More information about the Persberichten mailing list