[Persbericht] Persbericht: Klokkenluider Manning verdient geen honderdvijfendertig jaar maar amnestie

Persberichten Piratenpartij persberichten op lists.piratenpartij.nl
Di Jul 30 21:30:37 CEST 2013


Klokkenluider Manning verdient geen honderdvijfendertig jaar maar amnestie

Het enige goede nieuws in de uitspraak tegen klokkenluider Bradley Manning van zojuist, is dat Manning is vrijgesproken van de aanklacht 'steun aan de vijand'. Verder is het een teleurstellende uitspraak, waarin de klokkenluider op 19 punten wordt veroordeeld. Morgen, woensdag 31 juli om 15:30 uur wordt de strafmaat bepaald; de totale straf kan 135 jaar worden.

De Piratenpartij is van mening dat de feiten en oorlogsmisdaden die Bradley Manning aan het licht gebracht heeft zo ernstig zijn, dat Manning absolute klokkenluidersbescherming verdient. Hij had op alle punten vrijgesproken moeten worden. Het feit dat Manning nu mogelijk een levenslange celstraf te wachten staat, geeft aan dat de bescherming van klokkenluiders in de VS onvoldoende is. De heksenjacht op klokkenluider Snowden, de veroordeling van Kiriakou en het aftappen van journalisten van Fox en de Associated Press onderstrepen deze lacune. Eerder werd ook James Risen van de New York Times door het hof bevolen om zijn bron prijs te geven.

De Piratenpartij vraagt president Obama, die tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte voor betere bescherming van klokkenluiders, om amnestie te verlenen aan klokkenluider Bradley Manning.

Hoewel de Amerikaanse overheid in eerste instantie suggereerde dat er als gevolg van de gelekte documenten mensenlevens in gevaar zijn gebracht, heeft zij later moeten toegeven dat er géén enkele informant in gevaar is gekomen. Wel werd aangetoond dat de Verenigde Staten zich in Irak stelselmatig schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. De video Collateral Murder toonde de moord op twee Reuters-journalisten in Bagdad en de beschieting van een busje met kinderen.

Bradley Manning heeft 845 dagen in voorarrest gezeten. Bijna een jaar hiervan zat hij in eenzame opsluiting en werd hij verplicht om naakt op het ochtend-appèl te verschijnen.

==== Contact
Piratenpartij Nederland.
E-mail:press op piratenpartij.nl
Meer informatie:
Dirk Poot - 06-46751675

====
Over Piratenpartij Nederland -- http://www.piratenpartij.nl/ De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.



More information about the Persberichten mailing list