PERSBERICHT: Duizenden internetters crowdfunden hoger beroep Piratenpartij

Piratenpartij persberichten persberichten op lists.piratenpartij.nl
Di Sep 25 14:09:06 CEST 2012


"De auteurswet is verworden tot  een wapen in de concurrentiestrijd tussen het oude model waarin de  industrie het voor het zeggen had, en het nieuwe model waarin publiek en artiesten zelf kunnen kiezen."

De Piratenpartij heeft zich vandaag gesteld in het hoger beroep tegen de stichting Brein. Het beroep was ingesteld tegen het vonnis in kort geding van 10 mei 2012 in de zaak Brein vs Piratenpartij. Deze stap was niet mogelijk geweest zonder de massale toestroom van donaties en steunbetuigingen die het afgelopen weekend op gang is gekomen naar aanleiding van een oproep op GeenStijl. Een week geleden was de kas na  de verkiezingen nagenoeg leeg en leek het onmogelijk om de procedure op  zo'n korte termijn verder te kunnen voeren. "De overrompelingstactiek van de stichting Brein, die op maandag 17 september de datum van het hoger beroep eenzijdig kon vervroegen, heeft niet gewerkt. Met steun van het publiek hebben wij inmiddels al €25.000 opgehaald. Dit is de helft van het geld dat we nodig denken te hebben om het hoger beroep goed te kunnen voeren.", aldus Dirk Poot. De partij verwacht  binnen enkele weken via crowdfunding het resterende bedrag op te halen.

De Piratenpartij betreurt het dat zij zich gedwongen ziet het gevecht tegen internet-censuur in de rechtszaal voort te zetten. "Dit zou eigenlijk een zaak van de regering en het parlement moeten zijn. Al tien jaar is duidelijk dat de Auteurswet uit 1912 onverenigbaar is met het open internet. In plaats van de wetgeving aan te passen aan de realiteit, heeft de overheid het toegestaan dat een invloedrijke belangengroep actief bezig is om via een stapeling van jurisprudentie de Nederlandse realiteit aan te passen. Het feit dat een politieke partij de vrijheid van meningsuiting nu via een burgerrechter moet verdedigen is jammer maar noodzakelijk. Wij hadden dit liever via het parlement gedaan."

Bij de uitspraak van 10 mei werd de Piratenpartij bevolen haar proxyserver waarmee de klanten van de Nederlandse providers alsnog The Pirate Bay konden bereiken offline te halen. Daarnaast werd de Piratenpartij verboden om op die site uitleg te geven hoe eenvoudig het was om de blokkade te omzeilen. Tevens moest de algemene proxy worden gefilterd, zodat ook daar The Pirate Bay onbereikbaar werd gemaakt. De Piratenpartij stelt zich op het standpunt dat door het verbieden van file-sharing sites een nieuwe generatie van artiesten en auteurs de weg naar hun publiek wordt afgesneden. Zij worden zo gedwongen weer zaken te  doen met de monopolisten van de entertainmentindustrie uit de vorige eeuw. "De auteurswet is verworden tot een wapen in de concurrentiestrijd tussen het oude model waarin de industrie het voor het zeggen had, en het nieuwe model waarin publiek en artiesten zelf kunnen kiezen."

De Piratenpartij heeft zich met name verbaasd over de vaststelling van de rechtbank Den Haag dat de Piratenpartij zou streven naar een drastische wijziging van de Nederlandse rechtsorde. "Wanneer een rechter de Nederlandse rechtsorde zo nadrukkelijk verbindt aan één enkele wet van honderd jaar oud en het streven naar een update van de Auteurswet zo omschrijft, geeft dat ernstig te denken over de objectiviteit van de rechtbank."

De Piratenpartij heeft nu acht weken de tijd om haar bezwaren tegen het vonnis in het kort geding te formuleren en in te dienen. Brein zal hier op haar beurt dan weer op reageren. Een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

----------------------------------------

NIET VOOR PUBLICATIE:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dirk Poot, woordvoerder van het bestuur van de Piratenpartij. Telefoon: (06) 46751675

De Piratenpartij is voor journalisten per mail bereikbaar op press op piratenpartij.nl
Het partijprogramma van de Piratenpartij is te downloaden op: http://piratenpartij.nl/partijprogramma

Piratenpartij Nederland - http://www.piratenpartij.nl

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere
machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en  onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI).
Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen

------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120925/41f2f73f/attachment.html>


More information about the Persberichten mailing list