Persbericht: CVZ bevestigt waarschuwing Piratenpartij over stijgende zorgkosten

Piratenpartij persberichten persberichten op lists.piratenpartij.nl
Ma Jul 30 19:03:43 CEST 2012


Persbericht: CVZ bevestigt waarschuwing Piratenpartij over stijgende zorgkosten
Geneesmiddelenkosten rijzen de pan uit

Dirk Poot, de lijsttrekker van de Piratenpartij, heeft twee jaar geleden al een verhaal gepubliceerd over de stijging van de medicijnkosten. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) constateert nu dat deze kosten onhoudbaar geworden zijn. De CVZ schrijft over Myozymec, het medicijn tegen de ziekte van Pompe: "De cijfers suggereren dat de investeringskosten inmiddels (bijna) zijn terugverdiend. Daarom rijst de vraag of er geen ruimte is voor de overheid om een andere financieringsovereenkomst met de fabrikant te sluiten."

Het voornaamste probleem met de geneesmiddelen die onder een octrooi vallen is dat de geneesmiddelenindustrie daarmee een monopolie heeft gekregen op die medicijnen en dus de prijzen kan dicteren. Deze monopolies worden verdedigd met het argument dat deze noodzakelijk zijn om de ontwikkelingskosten van nieuwe geneesmiddelen te kunnen betalen.

Slechts 15% omzet naar onderzoek
Uit onderzoek van de Piratenpartij blijkt echter dat van het geld dat aan gepatenteerde medicijnen wordt uitgegeven, gemiddeld slechts 15% naar onderzoek en ontwikkeling gaat. Het dubbele daarvan gaat op aan marketing. Deze enorme reclamekosten zijn noodzakelijk, omdat de farmaceuten voornamelijk concurreren op een beperkt aantal winstgevende geneesmiddelen tegen welvaartsziekten. Daarnaast wordt gemiddeld ruim 20% van de omzet uitgekeerd aan investeerders.

Als gevolg van een octrooi kan voor een geneesmiddel ruim het honderdvoudige worden gevraagd van de productiekosten. Zo was de prijs van de cholesterolverlager Zocor nog €1,20 toen deze in 2003 door een octrooi werd beschermd. Inmiddels kost dezelfde pil 1,4 eurocent, en daarop wordt nog steeds winst gemaakt. Dit jaar werd in Nederland ruim 1,1 miljard euro uitgegeven aan dergelijke dure geneesmiddelen, een bedrag dat met 10% per jaar stijgt. Over vier jaar  is dit bedrag opgelopen naar 1,6 miljard. De Piratenpartij heeft daarom een herziening van het octrooisysteem als één van haar belangrijkste punten opgenomen in haar partijprogramma.

Kwaliteit van leven
De medicijnen genoemd door het College zijn voor relatief kleine patiŽntengroepen en daardoor ook extra duur. De ontwikkelingskosten moeten immers op erg weinig patiŽnten verhaald worden. De productiekosten zijn voor de genoemde medicijnen waarschijnlijk juist erg laag.

Een mogelijk alternatief voor het bekostigen van medicijnontwikkeling is het Health Impact Fund, een initiatief van The Whitney and Betty MacMillan Center for International and Area Studies van de Universiteit van Yale. Geneesmiddelenfabrikanten zouden daaruit gedurende tien jaar een vergoeding ontvangen gebaseerd op de toename in 'Quality of Life Years' die met hun geneesmiddelen wordt bereikt. Voorwaarde is dat die medicijnen wereldwijd tegen kostprijs worden aangeboden ťn dat na afloop van die tien jaar de kennis in het publieke domein komt, zodat generieke varianten zonder licentiekosten geproduceerd kunnen worden.

Door middel van zo'n systeem zouden geneesmiddelen zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden weer betaalbaar kunnen worden gemaakt ťn gehouden, terwijl daarnaast een veel breder aanbod aan geneesmiddelen ontwikkeld zou kunnen worden. Ook zouden meer geneesmiddelen voor relatief kleine patiŽntengroepen ontwikkeld kunnen worden, omdat de kosten niet door de patiŽnten maar door het fonds worden betaald.

==== 
Presentatie over farmapatenten en stijgende zorgkosten: http://dump.piratenpartij.nl/FRACK-lezing_farmapatenten.pdf
Artikel: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/3595_farmapatenten_het_permanente_lek_in_de_begroting_van_volksgezondheid/
==== Contact

Piratenpartij Nederland.
E-mail: press op piratenpartij.nl

Meer informatie:
Dirk Poot - 06-46751675

====  Over Piratenpartij Nederland -- http://www.piratenpartij.nl/   

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120730/39a30e99/attachment.html>


More information about the Persberichten mailing list