PERSBERICHT: Downloadheffing SP is ondoordachte lastenverzwaring

Piratenpartij persberichten persberichten op lists.piratenpartij.nl
Wo Aug 29 01:40:00 CEST 2012
PERSBERICHT: Downloadheffing SP is ondoordachte lastenverzwaring

De door de SP voorgestelde 'jij-bent-piraat-heffing' is overbodig en schiet haar doel voorbij. De SP wil de auteursrechtenlobby tegemoetkomen met een extra belasting die geheven wordt op alle apparatuur die muziek en films kan afspelen. De Piratenpartij vind het niet wenselijk om elke industrie te subsidiŽren waarvan het verdienmodel door de technologie is ingehaald. Bovendien wordt een aanzienlijk deel van de jij-bent-piraat-heffing onterecht geÔnd.

Consumenten die hun eigen CD's of downloads naar hun MP3-spelers en mobiele telefoons overzetten moeten meerdere malen betalen voor hetzelfde produkt; ze hebben de muziek al gekocht en moeten vervolgens bij ieder nieuw apparaat opnieuw voor diezelfde muziek betalen. Zelfs consumenten die hun apparaten gebruiken om er hun eigen foto's, vakantiefilms of administratie op te plaatsen worden gedwongen de entertainmentindustrie te sponsoren.

Als men op deze manier blijft redeneren kan straks ook PostNL een heffing vragen op verstuurde emails, omdat zij daarmee inkomsten uit postzegels misloopt en kunnen verkopers van filmrolletjes een heffing eisen op iedere verkochte digitale camera of camera-app.

De auteursrechtenindustrie heeft sinds het gevecht tegen Napster in 2001 haar geld en middelen ingezet voor het voeren van juridische procedures waarin slechts getracht werd de technologische vooruitgang tegen te houden. Inmiddels zijn ze ingehaald door diensten als YouTube, MegaBox, The Pirate Bay, FaceBook en iTunes die de meeste functies van de oude platenmaatschappijen sneller, beter en goedkoper vervullen. Veel van de artiesten die nu aan het begin van hun carriŤre staan kiezen expliciet voor de nieuwe distributiemodellen en verdienen hun geld met de verkoop van concertkaartjes en merchandise. Anderen laten hun nieuwste werk vooraf sponsoren via crowdfundingsites of verdienen hun geld via een pay-what-you-want model.

De jij-bent-piraat-heffing van de SP brengt voor alle burgers een lastenverzwaring mee, en beloont de auteursrechtenindustrie voor tien jaar juridische stagnatie in plaats van commerciŽle innovatie. De SP miskent hiermee ook de werkelijke aard van het conflict dat er gaande is: het is een strijd van de grootverdieners van het oude model, die lange tijd konden bepalen welke culturele uitingen verspreid werden en welke niet, tegen het nieuwe vrije model, waarin iedere consument zelf kan bepalen welke artiesten hij wil horen en welke schrijvers hij wil lezen. Het auteursrecht wordt gebruikt als wapen in een oorlog tegen de nieuwe cultuur.

De Piratenpartij heeft in april dit jaar aan den lijve ondervonden hoe eenvoudig het voor de auteursrechtenlobby is om zelfs verwijzingen naar het omzeilen van een internetblokkade door de rechter te laten verbieden. Overigens heeft destijds geen enkele politieke partij zich uitgesproken over het censureren van proxies.

De Piratenpartij wil het auteursrecht voor commercieel gebruik terugbrengen naar 5 jaar, en het delen van auteursrechtelijk beschermde werken toestaan voor niet-commercieel gebruik. Ook sites zoals The Pirate Bay blijven wat de Piratenpartij betreft gewoon legaal en toegankelijk.


---------------------
NIET VOOR PUBLICATIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dirk Poot, lijsttrekker Piratenpartij. Telefoon: 06-46751675

De piratenpartij is voor journalisten per mail bereikbaar op press op piratenpartij.nl

Dit persbericht verwijst naar hoofdstuk 5 op pagina 24 en 25 van het partijprogramma van de Piratenpartij. Het partijprogramma van de Piratenpartij is te downloaden op: http://piratenpartij.nl/partijprogramma

Piratenpartij Nederland - http://www.piratenpartij.nl/   

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120829/6f013631/attachment.html>
------------- volgend deel ------------
Een niet-tekst bijlage is gescrubt...
Naam: PPLogo-po-web.png
Type: image/png
Grootte: 10655 bytes
Omschrijving: niet beschikbaar
URL : <https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/persberichten/attachments/20120829/6f013631/attachment.png>


More information about the Persberichten mailing list